Ya, lebihan muatan akan memberi lebihan impak kepada sistem suspensi dan menyebabkan ia tidak dapat berfungsi dengan baik. Ketika kereta anda dipandu dengan beban yang berat, ia berada di bawah tekanan yang berterusan dan akan mempengaruhi komponen dari masa ke masa. Penyerap hentak (shock absorber), springs dan struts yang rosak boleh menyebabkan hasil serapan yang teruk, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan ketika memandu.

Disini saya share bagaimana untuk memahami kenderaan anda lebih muatan:

 • Ketahui dan fahami berat kenderaan anda
  Kereta sedan atau kereta yang lebih rendah kapasiti tidak perlu dimuatkan dengan berat yang lebih tinggi atau melebihi kapasiti kereta. Contohnya, jika anda memandu kereta compact 4 tempat duduk, 7 penumpang adalah TIDAK sesuai sama sekali.
 • Berat kenderaan kasar
  Ketahui berat maksimum yang disyorkan/dibenarkan untuk kenderaan anda, termasuk apa-apa beban yang dibawa. Simpan nota berat kenderaan anda juga. Ini akan memberi anda idea tentang berapa banyak anda perlu memuatkan.
 • Berat penumpang
  Ingat, penumpang anda tidak semuanya mempunyai berat yang sama. Jika ada penumpang yang lebih berat, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk tidak memuatkan sepenuhnya kereta itu kecuali jika kereta anda mempunyai kapasiti enjin yang tinggi.
 • Mengedarkan beban anda
  Sentiasa letakkan barangan anda di booth untuk mengagihkan berat badan dengan lebih baik. Sekiranya berat badan hanya tertumpu pada satu titik, kestabilan kereta akan tidak seimbang.

Share on Whatsapp

Leave a comment

Available Appointments on November 28, 2021

There are no appointment time slots available for this day.